В рамках реформування шкільного харчування було вивчено думку батьківської громадськості


    Протягом 10-12 листопада 2021 року в рамках реформування шкільного харчування було вивчено думку батьківської громадськості учнів 1-4 класів щодо окремих питань з організації харчування у 33 закладах загальної середньої освіти Житомирської міської територіальної громади.


Батькам було запропоновано наступну анкету.

Анкета

Шановні батьки!

    Звертаємося до Вас з проханням відповісти на запитання анкети про окремі питання з організації харчування дітей у закладі загальної середньої освіти.
Відповіді на запитання позначте знаком «+», «V» або обведіть

 

  1. У якому класі навчається Ваша дитина?

1клас  2 клас  3 клас 4 клас

  1. Чи задоволені Ви якістю харчування дитини у закладі освіти?

Так

Не завжди

Ні

  1. Яким стравам, приготовленим у їдальні закладу освіти, Ваша дитина надає перевагу?

Ваша  відповідь__________________________________________

  1. Від яких страв Ваша дитина категорично відмовляється?

Ваша  відповідь__________________________________________

  1. Чи знаєте Ви натуральні норми харчування, що відповідають віку Вашої дитини?

Так

Частково

Потребую консультації

6.     Чи є у Вашої дитини алергія на окремі харчові продукти?

Так

Ні

7.     Чи знаєте Ви про реформу шкільного харчування?

Так

Ні

8.     Чи знаєте Ви про нові норми та порядок організації харчування учнів у закладах загальної середньої освіти?

Так

Ні

9. Чи згодні Ви з оновленими нормами харчування? (поставте позначку біля пункту, з яким згодні)

Обмежено кількість солі та цукру

Обмежено кількість жирів рослинного і тваринного походження

Вилучено ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодоовочеві консерви

Зменшено норми споживання хліба та картоплі

Збільшено норму споживання молока та кисломолочних продуктів

Збільшено норму споживання круп, бобових та макаронних виробів

Збільшено норму споживання м’яса

Збільшено норму споживання фруктів, соків

10. Чи погоджуєтеся Ви з тим, що нові норми харчування для дітей у школах значно обмежують кількість солі, цукру, жирів, що використовуються під час приготування страв за меню?

Так

Ні

11.  Чи буде Ваша дитина вживати чай, какао, компот без додавання цукру?

Так

Ні

12.  Який продукт харчування найбільш вживаний Вашою дитиною?

молоко

йогурт

кефір

сир кисломолочний

сир твердий

сметана

13.  Чи потрібно, на Вашу думку, додавати насіння соняшника, кунжуту, грецьких горіхів  до салатів, що будуть готуватися для дітей у шкільній їдальні?

Так

Ні

14.  Для забезпечення нових натуральних норм харчування для школярів буде  збільшено вартість харчування (сніданків та обідів) на 2022 рік, чи згодні Ви платити більше?

Так

Ні

15.  Чи хотіли б Ви ознайомитися з проєктом 4-х тижневого меню для харчування дітей у закладах загальної середньої освіти на 2022 рік до кінця 2021 року?

Так

Ні

16.  Чи задовольняє Вашу дитину культура обслуговування у шкільній їдальні?

Так

Ні

17.  У разі, якщо культура обслуговування не задовольняє Вашу дитину, вкажіть  конкретні зауваження:

___________________________________________________________

___________________________________________________________

___________________________________________________________

___________________________________________________________

18.  Зазначте Ваші пропозиції щодо організації харчування учнів у  закладі освіти, в якому навчається Ваша дитина.

______________________________________________________________

______________________________________________________________

______________________________________________________________

______________________________________________________________

Дякуємо за співпрацю!

Кожним закладом освіти було опрацьовано та узагальнено анкетування батьківської громадськості, результати розміщено на сайті закладу та надано для узагальнення в департамент освіти міської ради.

Департаментом освіти міської ради узагальнено результати анкетувань 33 закладів загальної середньої освіти Житомирської міської територіальної громади.

Результати

проведеного анкетування щодо окремих питань з організації харчування у закладах загальної середньої освіти Житомирської міської територіальної громади серед батьківської громадськості учнів 1-4 класів

 Участь в опитуванні взяли  8594 респонденти.

Задоволені якістю харчування дитини у закладі освіти 60% (5116), не завжди – 31,4% (2699), не задоволені – 6% (2699).

Діти найчастіше віддають перевагу наступним стравам, приготовленим у їдальні закладу освіти: картоплі, відбивній, котлетам, м’ясу тушкованому, сирній запіканці, рибі, салатам, стравам з курятини, овочам, червоному борщу, макаронам.

Категорично відмовляються від тушкованого буряка, горохового пюре, супу молочного, каш, квашених овочів, підлив, варених яєць.

Знають про натуральні норми харчування, що відповідають віку їх дітей 36% (3053) батьків, частково – 45,4 % (3899), потребують консультації – 17% (1433).

Чи є у дітей алергія на окремі харчові продукти 15% (1297) опитаних відповіли «так», 78% (6717) – «ні».

Знають про реформу шкільного харчування 65,3% (5619) батьківської громадськості, 32% (2736) не знають.

Знають про нові норми та порядок організації харчування учнів у закладах загальної середньої освіти 54% (4634) батьків, не знають – 43%.

З оновленими нормами та вимогами до харчування дітей у шкільній їдальні згодні

55% (4707) щодо обмеження кількості солі та цукру;

47% (4024) щодо обмеження кількості жирів рослинного і тваринного походження;

55% (4743) щодо вилучення ковбасних виробів, сосисок, рибних, м’ясних та плодоовочевих консервів;

28% (2412) щодо  зменшення норми споживання хліба та картоплі;

46% (3937) щодо збільшення норми споживання молока та кисломолочних продуктів;

41,4% (3563) щодо збільшення норми споживання круп, бобових та макаронних виробів;

59,2% (5094) щодо збільшення норми споживання м’яса;

67,7% (5818) щодо збільшення норми споживання фруктів, соків.

75,6% (6502) батьків погоджуються  з тим, що нові норми харчування для дітей у школах значно обмежують кількість солі, цукру, жирів, що використовуються під час приготування страв за меню, 23,3 % (2007) – не погоджуються.

Чи будуть, на думку батьків, діти вживати чай, какао, компот без додавання цукру 36% (3066) відповіли «так», 61% (5279) – «ні».

На запитання, який продукт харчування найбільш вживаний дітьми,

54,2% (4673) респондентів назвали  йогурт, 41,2% (3540) – сир твердий, 35% (3015) – молоко, 22% (1846) – сир кисломолочний, 21,4 % (1838) – сметана, 16% (1331) – кефір.

Чи потрібно, на  думку батьків, додавати насіння соняшника, кунжуту, грецьких горіхів до салатів, що будуть готуватися для дітей у шкільній їдальні, 58% (4958) відповіли «так», 39% (3349) – «ні».

Причини незадоволення організацією харчування у шкільних їдальнях учні визначають наступні: черги, перерви у 20 хв не вистачає на споживання сніданку (1 класи), неуважність персоналу, їдальня потребує ремонту і осучаснення, відсутній вибір страв, страви не завжди теплі, все подають в одній тарілці, мало фруктів, в салатах багато цибулі, потрібно їздити на обід в інший корпус, холодні страви.

Побажання дітей щодо організації харчування: додати більше серветок на стіл, цікавіше оформлювати страви, дати можливість обирати комбінацію білкової страви та гарніру.

Пропозиції батьків щодо організації харчування учнів у  закладі освіти:

харчування має бути різноманітним; цукор має бути в стравах; збільшити  вживання соків та фруктів; збільшити порції, щоб дитина могла сама обирати, що покласти в тарілку; враховувати сумісність страв; давати сезонні фрукти та овочі; урізноманітнити м’ясні страви; замінити соки на компоти; розширити асортимент буфету (додати горішки, сухофрукти…); більше м’ясних та сирних виробів;  урізноманітнити каші: булгур, «кус-кус»;  забрати з раціону пакетовані соки; менше давати  підливи; організувати харчування за збірником Євгена Клопотенка; якщо буде збільшено вартість харчування, то м’ясо, кисломолочні продукти і фрукти повинні за якістю виправдовувати цю ціну; ставити серветки на столах; оновити посуд на більш сучасний і естетичний; змінити інтер’єр їдальні на більш сучасний.

Для забезпечення нових натуральних норм харчування для школярів буде збільшено вартість харчування (сніданків та обідів) на 2022 рік, 66% (5635) батьків згодні платити більше, 30% (2587) – ні.

94% (8048) респондентів хотіли б ознайомитися з проєктом 4-х тижневого меню для харчування дітей у закладах загальної середньої освіти на 2022 рік до кінця 2021 року, 8% – ні.

Задовольняє  культура обслуговування у шкільній їдальні 86% (7382) дітей, не задовольняє – 10% (848).

Чи є у дітей алергія на окремі харчові продукти 15% (1297) опитаних відповіли «так», 78% (6717) – «ні».

Знають про реформу шкільного харчування 65,3% (5619) батьківської громадськості, 32% (2736) не знають.

Знають про нові норми та порядок організації харчування учнів у закладах загальної середньої освіти 54% (4634) батьків, не знають – 43%.

З оновленими нормами та вимогами до харчування дітей у шкільній їдальні згодні

55% (4707) щодо обмеження кількості солі та цукру;

47% (4024) щодо обмеження кількості жирів рослинного і тваринного походження;

55% (4743) щодо вилучення ковбасних виробів, сосисок, рибних, м’ясних та плодоовочевих консервів;

28% (2412) щодо  зменшення норми споживання хліба та картоплі;

46% (3937) щодо збільшення норми споживання молока та кисломолочних продуктів;

41,4% (3563) щодо збільшення норми споживання круп, бобових та макаронних виробів;

59,2% (5094) щодо збільшення норми споживання м’яса;

67,7% (5818) щодо збільшення норми споживання фруктів, соків.

75,6% (6502) батьків погоджуються  з тим, що нові норми харчування для дітей у школах значно обмежують кількість солі, цукру, жирів, що використовуються під час приготування страв за меню, 23,3 % (2007) – не погоджуються.

Чи будуть, на думку батьків, діти вживати чай, какао, компот без додавання цукру 36% (3066) відповіли «так», 61% (5279) – «ні».

На запитання, який продукт харчування найбільш вживаний дітьми,

54,2% (4673) респондентів назвали  йогурт, 41,2% (3540) – сир твердий, 35% (3015) – молоко, 22% (1846) – сир кисломолочний, 21,4 % (1838) – сметана, 16% (1331) – кефір.

75,6% (6502) батьків погоджуються  з тим, що нові норми харчування для дітей у школах значно обмежують кількість солі, цукру, жирів, що використовуються під час приготування страв за меню, 23,3 % (2007) – не погоджуються.

Чи будуть, на думку батьків, діти вживати чай, какао, компот без додавання цукру 36% (3066) відповіли «так», 61% (5279) – «ні».

На запитання, який продукт харчування найбільш вживаний дітьми,

54,2% (4673) респондентів назвали  йогурт, 41,2% (3540) – сир твердий, 35% (3015) – молоко, 22% (1846) – сир кисломолочний, 21,4 % (1838) – сметана, 16% (1331) – кефір.

Чи потрібно, на  думку батьків, додавати насіння соняшника, кунжуту, грецьких горіхів до салатів, що будуть готуватися для дітей у шкільній їдальні, 58% (4958) відповіли «так», 39% (3349) – «ні».

Для забезпечення нових натуральних норм харчування для школярів буде збільшено вартість харчування (сніданків та обідів) на 2022 рік, 66% (5635) батьків згодні платити більше, 30% (2587) – ні.

94% (8048) респондентів хотіли б ознайомитися з проєктом 4-х тижневого меню для харчування дітей у закладах загальної середньої освіти на 2022 рік до кінця 2021 року, 8% – ні.

Задовольняє  культура обслуговування у шкільній їдальні 86% (7382) дітей, не задовольняє – 10% (848).

Причини незадоволення організацією харчування у шкільних їдальнях учні визначають наступні: черги, перерви у 20 хв не вистачає на споживання сніданку (1 класи), неуважність персоналу, їдальня потребує ремонту і осучаснення, відсутній вибір страв, страви не завжди теплі, все подають в одній тарілці, мало фруктів, в салатах багато цибулі, потрібно їздити на обід в інший корпус, холодні страви.

Побажання дітей щодо організації харчування: додати більше серветок на стіл, цікавіше оформлювати страви, дати можливість обирати комбінацію білкової страви та гарніру.

Пропозиції батьків щодо організації харчування учнів у  закладі освіти:

харчування має бути різноманітним; цукор має бути в стравах; збільшити  вживання соків та фруктів; збільшити порції, щоб дитина могла сама обирати, що покласти в тарілку; враховувати сумісність страв; давати сезонні фрукти та овочі; урізноманітнити м’ясні страви; замінити соки на компоти; розширити асортимент буфету (додати горішки, сухофрукти…); більше м’ясних та сирних виробів;  урізноманітнити каші: булгур, «кус-кус»;  забрати з раціону пакетовані соки; менше давати  підливи; організувати харчування за збірником Євгена Клопотенка; якщо буде збільшено вартість харчування, то м’ясо, кисломолочні продукти і фрукти повинні за якістю виправдовувати цю ціну; ставити серветки на столах; оновити посуд на більш сучасний і естетичний; змінити інтер’єр їдальні на більш сучасний.