Проект рішення “Про організацію контролю за якістю та безпекою харчування”
Додаток до рішення міської ради “Порядок відбору зразків продуктів харчування та продовольчої сировини для експертних досліджень”
У 2019 році у Житомирі запроваджено нова систему харчування у навчальних закладах – співфінансування гарячих сніданків за кошти міського бюджету та кошти батьків дітей. 27 грудня 2018 року виконавчим комітетом Житомирської міської ради було прийнято рішення щодо встановлення вартості харчування учнів у закладах загальної середньої освіти.
«Співфінансування за рахунок міського бюджету та батьківські кошти – це крок, зроблений для покращення харчування наших дітей у навчальних закладах. Наразі кожен може впевнитися у тому, що у шкільних їдальнях розширили меню і поліпшили страви», – розповідає заступник міського голови Вікторія Краснопір.
Заступник міського голови спільно з департаментом освіти міської ради перевіряють, як харчують маленьких житомирян у школах. Здійснено відповідний моніторинг у ліцеї №25, гімназії №3, ЗОШ №19, 30, 32, 33.
Так, у ЗОШ №33, де не здійснювалась доплата батьківських коштів в 1-4 класах, наразі 180 дітей харчуються гарячими сніданками за принципом співфінансування. Діти говорять, що страви їм до смаку.
А, в ЗОШ №30 навіть старшокласники з апетитом їдять суп та котлети, надаючи перевагу їм порівняно з буфетною продукцією.
«Усім підприємцям наголошено на важливості забезпечення якісного харчування школярів, – каже Вікторія Краснопір. –Адже від харчування залежить здоров’я і розвиток дітей. На шкільних зборах про необхідність і користь саме гарячого харчування проінформовано батьків» .
Підприємцям – надавачам послуг із організації харчування у школах надано рекомендації із підвищення якості харчування.
Заклад освіти
З метою забезпечення контролю за якістю та безпекою продуктів харчування та продовольчої сировини, дотриманням відповідних санітарно-гігієнічних вимог в кожному закладі освіти створено та забезпечено роботу відповідної комісії, до складу якої включено представників від батьківської громадськості, працівників закладу освіти, депутатів, громадських діячів тощо.
Для забезпечення прозорості та інформаційної відкритості в кожному закладі облаштовано куточок з інформацією про:
– наявність продуктів харчування та продовольчої сировини в закладі освіти;
– перелік постачальників, що забезпечують постачання продуктів харчування та продовольчої сировини в заклад освіти;
– документи, що засвідчують якість та безпеку продуктів харчування та продовольчої сировини, що постачаються в заклад освіти.
Відповідно до умов укладеного договору на постачання продуктів харчування та продовольчої сировини постачальник зобов’язаний на вимогу Замовника (заклад освіти) проводити експертні дослідження зразків продукту харчування/продовольчої сировини. Оплату експертних досліджень здійснює постачальник.
Департамент освіти
Департамент освіти здійснює контроль за якістю та безпекою продуктів харчування та продовольчої сировини, що постачаються в заклади освіти міста:
– створено та забезпечено роботу постійно діючої комісії з контролю за якістю продуктів харчування та продовольчої сировини, до складу якої входять спеціалісти та фахівці департаменту освіти, представник випробувальної лабораторії ДП «Житомирстандартметрологія» (наказ управління освіти від 20.09.2017р. №292 зі змінами від 26.01.2018р. №39);
– заключний договір про співпрацю на 5 років з ДП «Житомирстандартметрологія» (від 25.березня 2015року);
– розроблено спільно з ДП «Житомирстандартметрологія» план роботи на 2018-2019 навчальний рік.
Результати експертних досліджень.
У 2018 році комісією з контролю за якістю продуктів харчування та продовольчої сировини, що постачаються в заклади освіти міста, організовано та проведено ряд експертних досліджень (додається).
2018 рік |
|||||
№
п/п |
Назва продукту харчування / продовольчої сировини | ДНЗ, ЗОШ | Результати лабораторних досліджень на відповідність ТД | Постачальник | Примітка |
1. | Риба | ДНЗ №15
ДНЗ №35 ДНЗ №45 НВК №11 |
Відповідає
Відповідає Відповідає Відповідає |
ТОВ «Юлтис»
ПП ТК «Домінус Трейд» ФОп «Борисюк» ФОп «Ярошинська» |
|
2. | М’ясо | ДНЗ №15
ДНЗ №73 ДНЗ №43 НВК №25 |
Відповідає
Відповідає Відповідає Відповідає |
ФОП «ЯкимецьВ.І.»
ФОП «Заєць» ФОП «Заєць» ФОП «Якимець А.В.» |
|
3. | Кури | ДНЗ №43
НВК №11 ДНЗ №26 |
Відповідає
Відповідає Відповідає |
ТОВ «Юлтис»
ФОП «ЯкимецьВ.І.» ФОП «Антонова» |
|
4. | Масло | ДНЗ №43 | Відповідає | ТОВ «Акріс-Логістик» | |
5. | Сир твердий (сичужний) |
ДНЗ №57
ЦРД №41
|
Мікробіологія (не відповідає)
Не відповідає |
ТОВ «Юлтис»
ФОП «Наконечний» |
Претензійний лист. Попередження
Договори розірвано, продукт повернуто (ЦРД №41, 55) |
6. | Овочі (морква, буряк,цибуля, капуста, картопля) | ДНЗ №57
ЦРД №41 |
Відповідає
Відповідає Відповідає Відповідає |
ПО ЖМЗЗБ
ФОП «Колесник» ФОП «Наконечний» ФОП «Черкавська» |