Протягом 10-12 листопада 2021 року в рамках реформування шкільного харчування було вивчено думку батьківської громадськості учнів 1-4 класів щодо окремих питань з організації харчування у 33 закладах загальної середньої освіти Житомирської міської територіальної громади.
Батькам було запропоновано наступну анкету.
Анкета
Шановні батьки!
Звертаємося до Вас з проханням відповісти на запитання анкети про окремі питання з організації харчування дітей у закладі загальної середньої освіти.
Відповіді на запитання позначте знаком «+», «V» або обведіть
- У якому класі навчається Ваша дитина?
1клас 2 клас 3 клас 4 клас
- Чи задоволені Ви якістю харчування дитини у закладі освіти?
□ Так
□ Не завжди
□ Ні
- Яким стравам, приготовленим у їдальні закладу освіти, Ваша дитина надає перевагу?
Ваша відповідь__________________________________________
- Від яких страв Ваша дитина категорично відмовляється?
Ваша відповідь__________________________________________
- Чи знаєте Ви натуральні норми харчування, що відповідають віку Вашої дитини?
□ Так
□ Частково
□ Потребую консультації
6. Чи є у Вашої дитини алергія на окремі харчові продукти?
□ Так
□ Ні
7. Чи знаєте Ви про реформу шкільного харчування?
□ Так
□ Ні
8. Чи знаєте Ви про нові норми та порядок організації харчування учнів у закладах загальної середньої освіти?
□ Так
□ Ні
9. Чи згодні Ви з оновленими нормами харчування? (поставте позначку біля пункту, з яким згодні)
□ Обмежено кількість солі та цукру
□ Обмежено кількість жирів рослинного і тваринного походження
□ Вилучено ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодоовочеві консерви
□ Зменшено норми споживання хліба та картоплі
□ Збільшено норму споживання молока та кисломолочних продуктів
□ Збільшено норму споживання круп, бобових та макаронних виробів
□ Збільшено норму споживання м’яса
□ Збільшено норму споживання фруктів, соків
10. Чи погоджуєтеся Ви з тим, що нові норми харчування для дітей у школах значно обмежують кількість солі, цукру, жирів, що використовуються під час приготування страв за меню?
□ Так
□ Ні
11. Чи буде Ваша дитина вживати чай, какао, компот без додавання цукру?
□ Так
□ Ні
12. Який продукт харчування найбільш вживаний Вашою дитиною?
□ молоко
□ йогурт
□ кефір
□ сир кисломолочний
□ сир твердий
□ сметана
13. Чи потрібно, на Вашу думку, додавати насіння соняшника, кунжуту, грецьких горіхів до салатів, що будуть готуватися для дітей у шкільній їдальні?
□ Так
□ Ні
14. Для забезпечення нових натуральних норм харчування для школярів буде збільшено вартість харчування (сніданків та обідів) на 2022 рік, чи згодні Ви платити більше?
□ Так
□ Ні
15. Чи хотіли б Ви ознайомитися з проєктом 4-х тижневого меню для харчування дітей у закладах загальної середньої освіти на 2022 рік до кінця 2021 року?
□ Так
□ Ні
16. Чи задовольняє Вашу дитину культура обслуговування у шкільній їдальні?
□ Так
□ Ні
17. У разі, якщо культура обслуговування не задовольняє Вашу дитину, вкажіть конкретні зауваження:
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
18. Зазначте Ваші пропозиції щодо організації харчування учнів у закладі освіти, в якому навчається Ваша дитина.
______________________________________________________________
______________________________________________________________
______________________________________________________________
______________________________________________________________
Дякуємо за співпрацю!
Кожним закладом освіти було опрацьовано та узагальнено анкетування батьківської громадськості, результати розміщено на сайті закладу та надано для узагальнення в департамент освіти міської ради.
Департаментом освіти міської ради узагальнено результати анкетувань 33 закладів загальної середньої освіти Житомирської міської територіальної громади.
Результати
проведеного анкетування щодо окремих питань з організації харчування у закладах загальної середньої освіти Житомирської міської територіальної громади серед батьківської громадськості учнів 1-4 класів
Участь в опитуванні взяли 8594 респонденти.
Задоволені якістю харчування дитини у закладі освіти 60% (5116), не завжди – 31,4% (2699), не задоволені – 6% (2699).
Діти найчастіше віддають перевагу наступним стравам, приготовленим у їдальні закладу освіти: картоплі, відбивній, котлетам, м’ясу тушкованому, сирній запіканці, рибі, салатам, стравам з курятини, овочам, червоному борщу, макаронам.
Категорично відмовляються від тушкованого буряка, горохового пюре, супу молочного, каш, квашених овочів, підлив, варених яєць.
Знають про натуральні норми харчування, що відповідають віку їх дітей 36% (3053) батьків, частково – 45,4 % (3899), потребують консультації – 17% (1433).
Чи є у дітей алергія на окремі харчові продукти 15% (1297) опитаних відповіли «так», 78% (6717) – «ні».
Знають про реформу шкільного харчування 65,3% (5619) батьківської громадськості, 32% (2736) не знають.
Знають про нові норми та порядок організації харчування учнів у закладах загальної середньої освіти 54% (4634) батьків, не знають – 43%.
З оновленими нормами та вимогами до харчування дітей у шкільній їдальні згодні
55% (4707) щодо обмеження кількості солі та цукру;
47% (4024) щодо обмеження кількості жирів рослинного і тваринного походження;
55% (4743) щодо вилучення ковбасних виробів, сосисок, рибних, м’ясних та плодоовочевих консервів;
28% (2412) щодо зменшення норми споживання хліба та картоплі;
46% (3937) щодо збільшення норми споживання молока та кисломолочних продуктів;
41,4% (3563) щодо збільшення норми споживання круп, бобових та макаронних виробів;
59,2% (5094) щодо збільшення норми споживання м’яса;
67,7% (5818) щодо збільшення норми споживання фруктів, соків.
75,6% (6502) батьків погоджуються з тим, що нові норми харчування для дітей у школах значно обмежують кількість солі, цукру, жирів, що використовуються під час приготування страв за меню, 23,3 % (2007) – не погоджуються.
Чи будуть, на думку батьків, діти вживати чай, какао, компот без додавання цукру 36% (3066) відповіли «так», 61% (5279) – «ні».
На запитання, який продукт харчування найбільш вживаний дітьми,
54,2% (4673) респондентів назвали йогурт, 41,2% (3540) – сир твердий, 35% (3015) – молоко, 22% (1846) – сир кисломолочний, 21,4 % (1838) – сметана, 16% (1331) – кефір.
Чи потрібно, на думку батьків, додавати насіння соняшника, кунжуту, грецьких горіхів до салатів, що будуть готуватися для дітей у шкільній їдальні, 58% (4958) відповіли «так», 39% (3349) – «ні».
Причини незадоволення організацією харчування у шкільних їдальнях учні визначають наступні: черги, перерви у 20 хв не вистачає на споживання сніданку (1 класи), неуважність персоналу, їдальня потребує ремонту і осучаснення, відсутній вибір страв, страви не завжди теплі, все подають в одній тарілці, мало фруктів, в салатах багато цибулі, потрібно їздити на обід в інший корпус, холодні страви.
Побажання дітей щодо організації харчування: додати більше серветок на стіл, цікавіше оформлювати страви, дати можливість обирати комбінацію білкової страви та гарніру.
Пропозиції батьків щодо організації харчування учнів у закладі освіти:
харчування має бути різноманітним; цукор має бути в стравах; збільшити вживання соків та фруктів; збільшити порції, щоб дитина могла сама обирати, що покласти в тарілку; враховувати сумісність страв; давати сезонні фрукти та овочі; урізноманітнити м’ясні страви; замінити соки на компоти; розширити асортимент буфету (додати горішки, сухофрукти…); більше м’ясних та сирних виробів; урізноманітнити каші: булгур, «кус-кус»; забрати з раціону пакетовані соки; менше давати підливи; організувати харчування за збірником Євгена Клопотенка; якщо буде збільшено вартість харчування, то м’ясо, кисломолочні продукти і фрукти повинні за якістю виправдовувати цю ціну; ставити серветки на столах; оновити посуд на більш сучасний і естетичний; змінити інтер’єр їдальні на більш сучасний.
Для забезпечення нових натуральних норм харчування для школярів буде збільшено вартість харчування (сніданків та обідів) на 2022 рік, 66% (5635) батьків згодні платити більше, 30% (2587) – ні.
94% (8048) респондентів хотіли б ознайомитися з проєктом 4-х тижневого меню для харчування дітей у закладах загальної середньої освіти на 2022 рік до кінця 2021 року, 8% – ні.
Задовольняє культура обслуговування у шкільній їдальні 86% (7382) дітей, не задовольняє – 10% (848).
Чи є у дітей алергія на окремі харчові продукти 15% (1297) опитаних відповіли «так», 78% (6717) – «ні».
Знають про реформу шкільного харчування 65,3% (5619) батьківської громадськості, 32% (2736) не знають.
Знають про нові норми та порядок організації харчування учнів у закладах загальної середньої освіти 54% (4634) батьків, не знають – 43%.
З оновленими нормами та вимогами до харчування дітей у шкільній їдальні згодні
55% (4707) щодо обмеження кількості солі та цукру;
47% (4024) щодо обмеження кількості жирів рослинного і тваринного походження;
55% (4743) щодо вилучення ковбасних виробів, сосисок, рибних, м’ясних та плодоовочевих консервів;
28% (2412) щодо зменшення норми споживання хліба та картоплі;
46% (3937) щодо збільшення норми споживання молока та кисломолочних продуктів;
41,4% (3563) щодо збільшення норми споживання круп, бобових та макаронних виробів;
59,2% (5094) щодо збільшення норми споживання м’яса;
67,7% (5818) щодо збільшення норми споживання фруктів, соків.
75,6% (6502) батьків погоджуються з тим, що нові норми харчування для дітей у школах значно обмежують кількість солі, цукру, жирів, що використовуються під час приготування страв за меню, 23,3 % (2007) – не погоджуються.
Чи будуть, на думку батьків, діти вживати чай, какао, компот без додавання цукру 36% (3066) відповіли «так», 61% (5279) – «ні».
На запитання, який продукт харчування найбільш вживаний дітьми,
54,2% (4673) респондентів назвали йогурт, 41,2% (3540) – сир твердий, 35% (3015) – молоко, 22% (1846) – сир кисломолочний, 21,4 % (1838) – сметана, 16% (1331) – кефір.
75,6% (6502) батьків погоджуються з тим, що нові норми харчування для дітей у школах значно обмежують кількість солі, цукру, жирів, що використовуються під час приготування страв за меню, 23,3 % (2007) – не погоджуються.
Чи будуть, на думку батьків, діти вживати чай, какао, компот без додавання цукру 36% (3066) відповіли «так», 61% (5279) – «ні».
На запитання, який продукт харчування найбільш вживаний дітьми,
54,2% (4673) респондентів назвали йогурт, 41,2% (3540) – сир твердий, 35% (3015) – молоко, 22% (1846) – сир кисломолочний, 21,4 % (1838) – сметана, 16% (1331) – кефір.
Чи потрібно, на думку батьків, додавати насіння соняшника, кунжуту, грецьких горіхів до салатів, що будуть готуватися для дітей у шкільній їдальні, 58% (4958) відповіли «так», 39% (3349) – «ні».
Для забезпечення нових натуральних норм харчування для школярів буде збільшено вартість харчування (сніданків та обідів) на 2022 рік, 66% (5635) батьків згодні платити більше, 30% (2587) – ні.
94% (8048) респондентів хотіли б ознайомитися з проєктом 4-х тижневого меню для харчування дітей у закладах загальної середньої освіти на 2022 рік до кінця 2021 року, 8% – ні.
Задовольняє культура обслуговування у шкільній їдальні 86% (7382) дітей, не задовольняє – 10% (848).
Причини незадоволення організацією харчування у шкільних їдальнях учні визначають наступні: черги, перерви у 20 хв не вистачає на споживання сніданку (1 класи), неуважність персоналу, їдальня потребує ремонту і осучаснення, відсутній вибір страв, страви не завжди теплі, все подають в одній тарілці, мало фруктів, в салатах багато цибулі, потрібно їздити на обід в інший корпус, холодні страви.
Побажання дітей щодо організації харчування: додати більше серветок на стіл, цікавіше оформлювати страви, дати можливість обирати комбінацію білкової страви та гарніру.
Пропозиції батьків щодо організації харчування учнів у закладі освіти:
харчування має бути різноманітним; цукор має бути в стравах; збільшити вживання соків та фруктів; збільшити порції, щоб дитина могла сама обирати, що покласти в тарілку; враховувати сумісність страв; давати сезонні фрукти та овочі; урізноманітнити м’ясні страви; замінити соки на компоти; розширити асортимент буфету (додати горішки, сухофрукти…); більше м’ясних та сирних виробів; урізноманітнити каші: булгур, «кус-кус»; забрати з раціону пакетовані соки; менше давати підливи; організувати харчування за збірником Євгена Клопотенка; якщо буде збільшено вартість харчування, то м’ясо, кисломолочні продукти і фрукти повинні за якістю виправдовувати цю ціну; ставити серветки на столах; оновити посуд на більш сучасний і естетичний; змінити інтер’єр їдальні на більш сучасний.