IV регіональний Форум “Реформа системи шкільного харчування”


    12-13 листопада ц.р., у Львові відбувався четвертий регіональний форум «Реформа системи шкільного харчування».

    Форум відбувався в межах Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій українській школі за ініціативи Олени Зеленської та у співпраці Міністерства освіти і науки, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства економіки України, Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, ГО «Національна асоціація громадського харчування», а також за підтримки Львівської обласної державної адміністрації.

«Їжа – це спосіб мислення, і важливо формувати його змалку. Наша мета – не лише нагодувати дітей корисними стравами, а й сформувати ставлення до їжі: навчити розуміти, що й навіщо треба споживати, допомогти полюбити якісну їжу, де немає численних барвників, емульгаторів і стабілізаторів. Правильне харчування має стати звичкою», – зазначила Олена Зеленська.

    Дискусійні панелі форуму присвячувалися зокрема темам безпечності та якості як основі реформи системи шкільного харчування, проєктному підходу в переоснащенні харчоблоків закладів освіти, якісним критеріям публічних закупівель, новітнім стандартам громадського харчування.

«Результати реформи шкільного харчування, які ми маємо вже сьогодні, це результати командної роботи, що здійснюється за ініціативою та під патронатом першої леді Олени Зеленської. І надалі від ефективності нашої командної взаємодії буде залежати якість кінцевого результату наших спільних зусиль із розбудови безпечного і здорового шкільного харчування. Наша мета – створити безпечне та здорове освітнє середовище, яке сприятиме кращій реалізації інтелектуального, фізичного, соціального та емоційного розвитку учнів, їхнього потенціалу, а також матиме позитивний вплив на стан громадського здоров’я, економіки та демографії загалом в Україні», – зазначив Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

    За його словами, ключовими завданнями для МОН у процесі реформи шкільного харчування і надалі залишаються:

✧ модернізація харчоблоків;

✧ інформаційно-роз’яснювальна робота з розбудови системи здорового харчування, формування культури харчування та правильних харчових звичок;

✧ підвищення фахової спроможності причетних до організації шкільного харчування – освітян, управлінців і насамперед кухарів.

    Він також наголосив, що упродовж останнього року спільними зусиллями вдалося суттєво поліпшити матеріально-технічну базу шкільного харчування. Так, станом на кінець жовтня 2021 року в закладах освіти відремонтовано 1298 харчоблоків та закуплено нове сучасне обладнання: пароконвектомати – 201 одиницю, холодильного обладнання – 953, іншого обладнання для харчоблоків –  1821 одиницю.

    Уже традиційно для форумів «Реформа системи шкільного харчування» в межах заходу проходила демонстрація можливостей сучасного технологічного процесу від команди ГО «Національна асоціація громадського харчування». За 45 хвилин кухарі приготували обід в асортименті з дев’яти страв для 700 людей – учасників форуму, а голова правління Асоціації Орест Степаняк презентував «дорожню карту» переходу на нові стандарти приготування.

    Учасники форуму – представники дев’яти областей. 12 листопада – це представники Львівської, Вінницької, Закарпатської, Рівненської та Волинської областей, а 13 листопада – Івано-Франківської, Тернопільської, Чернівецької та Хмельницької. Програма обох днів форуму була ідентичною.

    У форумі також брали участь голови/заступники голів ОДА, директори департаментів (управлінь) освіти і науки, департаментів економічного розвитку, голови територіальних громад, керівники органів управління освітою територіальних громад, територіальних управлінь Держпродспоживслужби, територіальних управлінь Державної служби якості освіти цих областей тощо.

 

МАТЕРІАЛИ ФОРУМУ «РЕФОРМА СИСТЕМИ ШКІЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ»

Посилання