Окремі заходи департаменту освіти ЖМР з реформування шкільного харчування


    На виконання  Указу Президента України від 25.05.2020 № 195/2020 про Національну стратегію розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у новій українській школі у частині удосконалення системи організації харчування в закладах освіти, розпорядження голови обласної державної адміністрації від 12.11.2019 № 448 «Про затвердження Регіонального плану заходів щодо створення в закладах освіти належних умов для безпечного та якісного харчування дітей в Житомирській області на 2020-2025 роки», проєкту «Якісне харчування – щаслива дитина – сильна нація», у рамках реформування шкільного харчування департаментом освіти міської ради було, зокрема

1) розроблено з використанням нових підходів до організації харчування дітей

– проєкт примірного двотижневого меню для харчування учнів у закладах загальної середньої освіти;

– нормативно – технологічну та технічну документацію до вказаного проєкту меню;

– 2 збірники: Збірник технологічних карт на булочні, борошняні та кулінарні вироби для приготування та реалізації у закладах освіти, Збірник технологічних карт на кондитерські вироби для виробництва і реалізації у закладах освіти;

2) направлено пропозиції в Міністерство охорони здоров’я України, Міністерство освіти і науки України, Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України до наступних проєктів:

– Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти у частині забезпечення харчування (розділ  VІ та додатки 9, 10, 11);

– постанови КМУ «Про затвердження Норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» у частині Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку;

– наказу МРЕТСГ України «Про затвердження Гігієнічних вимог до харчоблоку,  розташованого в закладі загальної середньої освіти»;

3) на базі ЗОШ № 28 (директор Глінчевська Я.А.) проведено у серпні 2020 року освітньо-комунікативний хаб «Освіта Житомирщини в умовах пандемії.  Пріоритетні напрями на 2020/21 навчальний рік «Educational network hub 2020». У рамках хабу організовано роботу секції «Якісне харчування – щаслива дитина – сильна нація». Посилання на відео . Напрацюванням секції став пакет документів щодо внесення змін до законодавства з організації харчування учнів у закладах загальної середньої освіти;

4) підготовлено та надіслано листи з пропозиціями щодо покращення організації харчування у закладах освіти у Кабінет Міністрів України, Міністерство охорони здоров’я України, Міністерство освіти і науки України, Головне управління Держпродспоживслужби в Житомирській області.