Регіональні форуми щодо реалізації реформи шкільного харчування


На Одещині відбувся обласний освітній форум «Шкільне харчування: зміни та виклики сьогодення» у межах реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування на 2023-2027 роки за участю голови Одеської обласної військової адміністрації Олега Кіпера.

У форумі взяли участь представники Міністерства освіти і науки України, координатори впровадження Стратегії реформ шкільного харчування, голова Національної асоціації громадського харчування, профільні заступники очільників районних військових адміністрацій, голови сільських, селищних, міських рад, запрошені освітні управлінці та представники профтехосвіти регіону. 

Модератор заходу: координатор упровадження Стратегії реформ шкільного харчування у напрямі взаємодії ЦОВВ з обласними органами влади і місцевого самоврядування Леся Марталішвілі.

Перед початком практичної частини зустрічі з відеовітанням до присутніх звернулася ініціаторка реформи, перша леді України Олена Зеленська.

Відкрив роботу форуму начальник Одеської ОВА Олег Кіпер.

Дорожню карту реформування системи шкільного харчування в межах адаптивності і гнучкості реформи під час війни у відеоввімкненні представив Андрій Сташків, заступник міністра освіти і науки України.

Про реалізацію реформи шкільного харчування в закладах освіти Одеської області детально розповів Олександр Лончак, директор Департаменту освіти і науки України.

Голова правління Національної асоціації громадського харчування Орест Степаняк для учасників заходу презентував Стратегію реформування системи шкільного харчування, передбачену на 2023-2027 роки, підставою для розроблення якої була необхідність розвитку наступних етапів реформи шкільного харчування з урахуванням здобутих за попередні періоди досягнень, а також подолання наслідків повномасштабного збройного вторгнення рф на територію України.

На важливій темі професійної підготовки кухарів акцентувала у виступі Ірина Шумік, генеральна директорка Директорату професійної освіти МОН.

Під час форуму учасники і експерти обговорили актуальні питання, які стосуються впровадження нових форм і моделей харчування в закладах освіти, модернізації харчоблоків, проведення закупівель в умовах воєнного стану через Prozorro та Prozorro Market, діяльності кулінарних хабів, реалізації швейцарсько-українського проєкту DECIDE щодо принципів НАССР як основної безпекової складової під час організації харчування в закладах освіти, культури харчових звичок тощо.


У Тернополі 27 липня 2023 р. в межах обласного форуму “Шкільне харчування: зміни та виклики” відбувся прес-брифінг, присвячений темі перших результатів впровадження Реформи шкільного харчування в Тернопільській області.

Участь у заході взяли начальник Тернопільської обласної військової адміністрації Володимир Труш, заступник Міністра освіти і науки України Андрій Сташків та голова Національної асоціації громадського харчування і керівник офісу реформи шкільного харчування Орест Степаняк.

Форум пройшов в рамках підготовки до навчального року 2023/24 і став одним із трьох масштабних заходів, запланованих на підтримку реформи в регіонах України. Аналогічний форум відбувся 21 липня в Одесі, наступний запланований на 4 серпня в Полтавській області.

Реалізація реформи в Тернопільській області

Під час пресбрифінгу Володимир Труш, начальник Тернопільської обласної військової адміністрації, підтвердив успішний початок реалізації Реформи шкільного харчування в області. Він наголосив, що Тернопільська область є однією з “пілотних областей”, яка серед перших долучилась до впровадження реформи і стала яскравим прикладом її ефективності.

Кулінарний Хаб та успішні результати

Так, зазначив керівник Тернопільської області, на цей час в області успішно реалізуються заходи з підвищення кваліфікації шкільних кухарів: працює Кулінарний Хаб, де 20 тренерів з Тернопільської та Чернівецької областей вже пройшли навчання за професією “Кухар”. Планується, що найближчим часом свої професійні навички там покращать ще 661 кухар регіону.

“Перший і другий етап – навчання, яке проходило в області на базі профтехучилища, показали, що наші кухарі готові до цих змін, вони можуть і хочуть працювати на новому обладнанні, за новими стандартами, – зазначив Володимир Труш – Я вважаю, що проєкт в області ‘злетів’, він працює, ми бачимо результати і маємо амбітні плани з його реалізації”.

Успіх Тернопільської області став прикладом того, що реформа шкільного харчування може успішно реалізовуватись навіть в умовах воєнного стану. 

Масштабування реформи

Своєю чергою Андрій Сташків, заступник Міністра освіти і науки України, підкреслив важливість забезпечення якісного харчування для учнів, які повертаються до навчання в школах.

“Третина українських шкіл з початком воєнних дій навчалась дистанційно, і зараз Міністерство працює над тим, щоб учні повернулись за парти, де це можливо і безпечно”, – зазначив Андрій Сташків. – Це означає, що ми для них повинні організувати хороше харчування”.

Заступник Міністра також зазначив, що Тернопільська область – одна з 6 областей, які потрапили в пілотну програму Всесвітньої продовольчої програми Організації Об’єднаних Націй. Цей проєкт дозволяє надавати безплатне харчування учням 1-4 класів, незалежно від їхньої належності до пільгової категорії.

“Найближчим часом отримаємо перелік шкіл Тернопільської області, що потраплять у пілотну програму. Наша мета – масштабувати цю програму на всю Україну, щоб усі учні початкових класів могли отримувати якісне та здорове харчування безкоштовно”, – наголосив Андрій Сташків.

Заступник міністра зазначив, що МОН продовжуватимемо реформувати систему шкільного харчування – зокрема, активно працюючи над розробкою та впровадженням нових нормативних документів. За словами Андрій Сташків, через війну кількість пільгових категорій учнів шкіл через війну неперервно зростає – і всі вони також мають право на якісне та здорове харчування. Тож ці документи дозволять розширювати перелік пільгових категорій і надати їм доступ до безкоштовного якісного харчування.

“Наша мета – забезпечити повноцінне харчування для кожного школяра в Україні, незалежно від їхнього статусу чи соціального положення,” – резюмував свій виступ Андрій Сташків.

Стратегія реформи та подальші плани

Орест Степаняк, голова Національної асоціації громадського харчування, висловив вдячність за увагу громад та освітян, яку отримав форум. Він наголосив, що співпраця всіх учасників є вирішальним фактором для успішної реформи шкільного харчування і підкреслив її комплексний характер: “Реформа шкільного харчування є “комплексним організмом”, в якому має бути вибудувана взаємодія з органами місцевого самоврядування та центральної виконавчої влади”. Тож такі заходи стають ефективними майданчиками для налагодження співпраці між усіма учасниками змін.

Основним завданням реформи є модернізація та поліпшення системи харчування українських школярів, забезпечення їм належних умов для здорового навчання та зростання. Це передбачає підвищення спроможності громад, оптимізацію закупівель, модернізацію інфраструктури шкіл, підвищення кваліфікації працівників та популяризацію здорового харчування в суспільстві. Однак, наріжним каменем є зміна харчових звичок, не тільки учнів, але й усіх громадян України.

“Наша мета – побудувати здорову націю, – зауважив Орест Степаняк. – Через діточок ми хочемо достукатися до їхніх батьків та родин, донести інформацію про важливість здорового харчування для їхнього здоров’я, змінити звичний підхід до їжі – і зменшити кількість неінфекційних захворювань, ожиріння”.

Розповів він і про три технологічні моделі, про які йшлося під час форуму і які дадуть можливість громадам працювати ефективно. Перша – коли їжа готується в самій школі, друга, так звана “опорна кухня” – коли в одній школі готується їжа для декількох закладів, третя – Фабрика-кухня, де готуватиметься їжа для великої кількості дітей і потім доставлятиметься в заклади. 

“Ці моделі дозволять нам забезпечити рівність: в якій би школі не навчались діти, – наголосив він, – ми таким чином зможемо забезпечити їх якісним здоровим харчуванням”.

Голова Національної асоціації громадського харчування закликав до подальшого плідного співробітництва та вироблення стратегій для успішної реалізації реформи шкільного харчування. Він підкреслив, що важливо зробити все можливе для здоров’я та добробуту наших дітей, а реформа шкільного харчування є вагомим кроком у цьому напрямку і долучитися до успішної її реалізації мають всі – від очільників громад до представників медіа.


У Полтавській області провели форум щодо реформи шкільного харчування, яку запровадила перша леді Олена Зеленська кілька років тому.

Про заплановані кроки реалізації реформи в області розповів начальник Полтавської ОВА Дмитро Лунін.

«Першу фабрику-кухню на Полтавщині плануємо створити в Решетилівській громаді. Опорні кухні – як мінімум у 17 громадах та базові – у двох громадах. Проєкти подали до профільного міністерства. Корисні та смачні страви у школі – одна з важливих складових здоров’я наших дітей», – наголосив Дмитро Лунін.

За його словами, майданчиком для навчання кухарів став нещодавно відкритий кулінарний хаб у Кременчуці.

«Навчити кухарів – це половина справи. Маємо оновити й обладнання в їдальнях. До початку повномасштабної війни область закупила 200 одиниць сучасної техніки», – наголосив Дмитро Лунін.

Також учасники форуму обговорили стратегію реформування системи шкільного харчування, фінансову спроможність громад для її реалізації, державний контроль Держпродспоживслужби при реформуванні, модернізацію харчоблоків із застосуванням трьох технологічних моделей, необхідність розвитку хабів в Україні та професійну підготовку кадрів.